آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چگونه از فرش دستباف خود نگهداری کنید؟ با مطالعه ی این مقاله ی راهنمای نگهداری از فرش دستباف ما را همراهی کنید و چندین نکته آموزنده را به شما عزیزان آموزش می دهیم که سبب افزایش طول عمر فرش دستباف می شود. با رعایت این دستورالعمل های ساده و استفاده صحیح از آن می توانید فرش دستباف محبوب خود را مانند روز اول نگهداری کنید.
در این مطلب ( راهنمای نگهداری از فرش دستباف ) قصد داریم که به چند نکته مهم و کلیدی برای نگهداری بهتر این محصول خاص و پر طرفدار اشاره نماییم. با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.
بهترین راهنمای نگهداری از فرش دستبافت
برخی عوامل که سبب افزایش طول عمر فرش دستباف می شود.
عوامل گوناگونی سبب ماندگاری و دوام بالای عمر فرش دستباف می شود در ادامه این مطلب هر کدام را به طور کامل همراه با توضیحات برای شما عزیزان بازگو می نمایم تا چندین سال از فرش دستباف خود استفاده کنید.
- سعی کنید فرش دستباف خود را در محیطی که هیچ گونه گرد و غبار در آن دیده نمی شود یا روی سطح های مثل موزاییک، پارکت و سرامیک پهن کنید.
- فرش دستباف وزن سنگینی دارد و همین سنگینی سبب شده تا کمتر سر بخورد ولی ممکن است به مرور زمان جمع شود و جهت ثابت ماندن فرش می توانید از ترمز فرش که زیر فرش خود می گذارید استفاده کنید و از جمع شدن و سر خوردن آن جلوگیری کنید.
- راهنمای نگهداری از فرش دستبافت به شما می گوید که از قرار دادن وسایل سنگین مانند کمد، مبلمان، میز و … روی فرش پرهیز کنید زیرا این کار باعث آسیب رساندن به پشم و الیاف فرش می شود و حتی به مرور زمان می تواند آن را سوراخ کند. در صورت لزوم از زیر پایه (زیر مبلی) استفاده کنید زیرا زیر پایه باعث میشود تا فشار وارد شده را پخش کند و کمترین آسیب را به فرش وارد کند.
- از پهن کردن فرش دستباف روی سطح خاکی، گچی یا آهکی خودداری کنید زیرا قلیایی بودن این مواد سبب میشود تا ابریشم و پشم تجزیه و تحلیل شود.
- اگر فرش دستباف خود را در محیطی پهن کردید که رفت و آمد زیادی روی آن صورت می گیرد ریشه های آن را با چسب یا پارچه ای لفاف دوزی کنید.
- یکی دیگر از عواملی که از ساییدگی فرش جلوگیری می کند سرو ته کردن آن است هر چند وقت یکبار آن را سر و ته کنید تا پرزهای آن حالت اولیه خود را حفظ کنند و همچنان از مقاومت آن کاسته نشود.
- نور مستقیم آفتاب یکی دیگر از عوامل های است که در تغییر رنگ فرش تاثیر به سزایی دارد، پس حتما از تابش مستقیم آفتاب جلوگیری کنید و سعی نمایید کنار پنجره ای که آفتاب از آن وارد اتاق می شود فرش را پهن نکنید یا در صورت لزوم از پرده های ضخیم برای جلوگیری از نور آفتاب یا روفرشی استفاده کنید روفرشی ها هم مانند یک لایه روی فرش قرار می گیرند و گزینه ی مناسبی برای محافظت از فرش محبوب شما هستند.
- یکی دیگر از این عوامل ها که در پوسیدگی فرش دستباف نقش به سزایی دارد استفاده از سفید کننده ها است پس تا جایی که امکان دارد برای تمیز کردن فرش ها از سفید کننده استفاده نکنید.
- رطوبت و نم هم از دیگر عوامل شایع پوسیدگی فرش است همچنین بر اساس تجربه ها آب اضافه ی گلدان بیشترین پوسیدگی فرش را به دنبال دارد نکته ی قابل توجهی که در رابطه با این موضوع بایستی بدانید این است که از قرار دادن گلدان روی فرش دستباف و گرانبهای خود پرهیز کنید.
بید زدگی و اقدامات لازم برای از بین بردن آنها
حشره بید چیست؟ حشره بید پروانه ی خیلی کوچک است که دارای رنگ زرد است و طول آنها حدوداً از ۹ تا ۱۲ میلی متر است و در سال دو بار تولید مثل می کند. اکثراً در ۲ الی ۳ هفته ای که از طول عمر آن ها می گذرد تخم گذاری می کنند. بیشتر بیدها از رطوبت موجود در فرش به وجود می آیند و در منطقه ی شمال کشور به خاطر رطوبت بیشتر بید زدگی وجود دارد.
جالب است بدانید که اکثر بید زدگی وارد شده به فرش توسط نوزاد آنها است زیرا آنها بیشتر نیاز به تغذیه دارند تا رشد کنند و دوباره بالغ شوند و در نهایت اگر دیر اقدام به از بین بردن آنها کنید حتی نمی توان آن را ترمیم کرد.
- اگر نیاز به استفاده از فرش دستباف نداشتید و میخواهید آن را برای مدت طولانی انبار کنید حتما برای جلوگیری از بیدزدگی از ماده ای به نام نفتالین استفاده کنید. فرش را پهن کرده و یک پارچه ی سفید بیارید و پودر نفتالین را روی آن بریزید سریع آن را لوله کنید تا گاز به وجود آمده نفتالین خارج نشود و آن را در نایلون که کاملا فرش را بپوشاند بسته بندی کنید.
- راه دیگر برای از بین بردن بید ها استفاده از بنزن، فلفل، کافور و کلر است و اگر به هیچ کدام از این مواد ها در دسترس نبود می توانید از حشره کش هم استفاده کنید.
- یکی از دیگر عوامل مهم برای حمله ی بید ها رطوبت است پس اگر در محیطی هستید که رطوبت در آن زیاد است حتما فرش را از محیط مرطوب دور نگه دارید یا چند وقت یکبار آن را در معرض نور خورشید قرار دهید تا نم و رطوبت به وجود آمده از بین برود.
راهنمای نگهداری از فرش دستباف
جمع بندی:
همیشه از فرش هایتان مراقبت صحیح و لازم را بکنید همانطور که در این مقاله راهنمای و نگهداری از فرش دستباف به اکثر موارد اشاره کردیم زیرا پیشگیری بهتر و مقرون به صرفه تر از ترمیم آنها است.