بهترین چسب برای چسباندن گچ
امروزه برای اتصال سطوح مختلف به یکدیگر استفاده از اتصالدهندههای پلاستیکی و فلزی مانند پیچ و مهره، میخ و … مرسوم است؛ در پروژههای ساختمانی نیز ، چسب گچ کاری نیز یکی از پرکاربردترین راه های اتصال سطوح از جمله انواع پانلهای گچی است. چسب گچ کاری برای پوشش دیوارها چسب گچ جایگزین مناسبی برای روکوبهای چوبی و گلمیخ بوده و میتواند به سطوح مختلف نظیر سنگ، آجر، بتن و الوار بچسبد.
اتصال لایههای گچی راحتتر از ساخت دیوار جداکننده بوده و به مهارت فنی چندانی نیاز ندارد. معمولا از چسب دیوار خشک یا فوم تثبیتکننده بهعنوان چسبهای ساختمانی استفاده میشود. در این راهنما انواع چسب گچ و کاربردهای آن را بررسی میکنیم.
چسب گچ چیست؟
با افزایش ساختمانسازی و توجه بیشتر به دکوراسیون ساختمانها، مصالح ساختمانی مخصوصا گچ بیشتر موردتوجه قرار گرفتهاند. پانل کناف یا گچ برگ مورد استفاده در پارتیشنبندی بین دیوار خانهها به چسبهایی با زمان گیرش طولانیتر نیاز دارد. برای قرنیزهای گچی و پانلهای گچی تزئینی مورد استفاده در ساختمانها نیز باید از چسبهایی با زمان گیرش کمتر استفاده شود. در عین حال، چسبهای مایع قدیمیتر کارایی چندانی در ساختمانسازی امروزی ندارند و به همین دلیل امروزه استفاده از چسب ملات و چسبهای ساختمانی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
چسب گچ همانطور که از نامش پیداست، مادهای است که از آن به عنوان چسب برای کناف و پانلهای گچی استفاده میشود. این چسب غیر آلی و پودری بوده و از مخلوط کردن یکنواخت گچ ساختمانی با افزودنیهایی مانند کندسازها، عوامل نگهدارنده آب، غلیظ کنندهها و اتصالدهندهها ساخته میشود. چسب گچ غیر سمی، بیبو و ایمن بوده و استفاده از آن آسان است. قوام چسب گچ را میتوان با اضافه کردن مقدار معینی آب و هم زدن یکنواخت آن تنظیم کرد. چسب گچ عملکرد سادهای دارد و موجب چسبندگی فوری و اتصالی قوی در سطوح موردنظر میشود.
این چسب لایه اتصال ضخیمی را ایجاد میکند که منقبض نمیشود. علاوه بر این، سرعت گیرش آن بالا است و استفاده از آن باعث صرفهجویی در زمان و کار میشود. از چسب گچ برای چسباندن پانلهای دیواری گچی مانند کناف، بلوک گچی، قرنیز گچی، تخته عایق گچی و… استفاده میشود. همچنین چسب گچ انتخاب مناسبی برای ایجاد اتصال با سایر مصالح دیواری ساختمان مانند آجر و بتن سیمانی است.
انواع چسب گچ
برای یافتن مناسبترین نوع چسب گچ برای مصارف خود باید انواع آن را بشناسید:
چسب گچ دیوار
چسب گچ مخصوص دیوار خشک یا دیوار گچی برپایه سنگ گچ است. سنگ گچ نوعی ماده معدنی سولفات نرم است که از آن در ترکیب انواع گچ استفاده میشود. این نوع چسب برای مخلوط شدن با آب طراحی شده و ارزانقیمت است. چسب گچ دیوار تاریخ مصرف محدودی دارد و برخی چسبها را تا حداکثر 4 ماه پس از تاریخ تولید میتوان استفاده کرد. معمولا تاریخ مصرف چسب روی بستهبندی آن درج میشود. روش استفاده از چسب به صورت شمشه و کرم در صنعت ساختمان رایج بوده و برای چسباندن کناف و پانلهای گچی به دیوارهای موجود از آن استفاده میشود. همچنین، چسب درزگیر گچ که حالت پودر دارد برای درزگیری دیوار گچی، درزگیری ترکهای سطحی و سفیدکاری ساختمان استفاده میشود.
فوم تثبیت کننده
فوم تثبیتکننده نوعی فوم با گیرش سریع است و میتوان آن را مستقیما از ظرف و بدون مخلوط کردن با اجزای دیگر روی سطح اجرا کرد. فوم تثبیتکننده در قوطیهای اسپری در بازار عرضه میشود. این چسب مشابه سایر چسبهای ساختمانی پلیمری و تماسی است که با رطوبت هوا خشک میشوند و برای چسباندن کفپوش و کاشی حمام و آشپزخانه یا بهصورت درزگیر قابل استفاده هستند؛ اما این چسب مخصوص تختههای گچی طراحی شده است. لازم به ذکر است که پس از باز شدن درب فوم تثبیتکننده تا شش هفته میتوان از آن استفاده کرد. همچنین معمولا یک قوطی فوم برای پوشش دادن حدود ده متر از طول کار مناسب است.
مخلوط درزگیری اتصالات چسب گچ
از این مخلوط برای درزگیری شکاف بین پانلها و جلوگیری از ترک خوردن آنها در حین گچکاری استفاده میشود. این کار با استفاده از مخلوط درزگیری به همراه نوارچسبهای پارچهای روکش فایبرگلاس خودچسب یا نوارچسبهای کاغذی مخصوص دیوار گچی انجام میشود.
در صورت استفاده از نوارچسبهای پارچهای ابتدا باید قبل از به کارگیری مخلوط درزگیری روی درزها، نوار خودچسب را بین شکافهای پانلهای گچی بکشید و تختهها را در جای خود محکم کنید. نوارچسبهای کاغذی با استفاده از مخلوط درزگیری به اتصالات بین پانلهای گچی میچسبند و در صورت کاربرد مجدد، از اتصالات بین پانلها محافظت میکنند. مخلوط درزگیری در خانه به صورت مخلوط آماده یا پودر قابل استفاده است.
چسب سیلیکون
چسبهای پلی وینیل استات با نام چسب چوب یا چسب سفید شناخته میشوند و کاربردهای ساختمانی متنوعی دارند. ترکیب گچ با چسب چوب در مخلوطهای سیمانی آماده حاوی چسب موجب اتصال تختههای گچی میشود. چسبهای بتن حاوی پلی وینیل استات برای چسباندن سطوح بتنی جدید به سطوح قدیمی مناسب هستند. همچنین از مخلوط وینیل استات- اتیلن برای چسباندن لایههای وینیل و کاغذ به تختههای گچی و سایر سطوح استفاده میشود. همچنین ترکیب گچ جیپس و چسب چوب برای قالبگیری و مجسمهسازی مناسب است.
چسب گچ پیش ساخته
از گچ گیپتون بهعنوان چسب گچ پیش ساخته استفاده میشود. این گچ با نامهای گچ بتوگیپس یا فوم گیپس نیز شناخته میشود. این چسب بر روی سطوحی قابل استفاده است که گچهای دیگر روی آنها چسبندگی ایجاد نمیکنند. این گچ با فرآیند پخت خاک گچ و سنگ گچ در دو نوع کوره به نامهای لوبرن و هایبرن ساخته میشود. در ترکیب آن از مواد مختلفی نظیر سریش استفاده شده است. میتوان از گچ گیپتون برای گچکاری سطوح مختلف بتنی، فومی، سیمانی و… استفاده کرد.
چسب گیپتون برای اتصال دیوارهای پیشساخته گچی، سقف کاذب، گچبریهای پیش ساخته به همدیگر و به سایر سطوح مورد استفاده قرار گرفته و اتصالی قوی با استحکام چسبندگی بالا و مقاوم به رطوبت را ایجاد میکند. همچنین میتوان از چسب ماستیک برای چسباندن گچبریهای پیشساخته استفاده کرده و پس از خشک شدن چسب با میخهای کوچک نجاری پانلهای گچی را در جای خود محکم کرد. سپس، محل اتصال با چسب ماستیک، خمیر گچ و رنگآمیزی پوشانده میشود.
سوالات متداول
چسب گچ چیست؟
چسب غیر آلی و پودری بوده و از مخلوط کردن یکنواخت گچ ساختمانی با افزودنیهایی مانند کندسازها، عوامل نگهدارنده آب، غلیظ کنندهها و اتصالدهندهها ساخته میشود.
چسب مناسب برای گچ چیست؟
نوع خاصی از چسب به نام چسب گچ برای چسباندن کناف و پانلهای گچی به مصالح دیگر مناسب است.